Slivkovo- marcipánová galettka

Je sobota dopoludnia a práve som sa vrátila z blšieho trhu. To je asi tá najskvelejšia vec na tomto malom kúpeľnom mieste, kde sa práve nachádzam. Častosť s akou sa tu poriadajú tieto akcie a ja samozrejme nevynechám ani jednu:) Dnes som mala opäť šťastie a našla som skvelé úlovky. Keď sa budem sťahovať naspäť domov, tak bude musieť po mňa prísť malá dodávka. Čo ja už som tu pozhŕňala….

Ale k veci, som nabitá energiou a dala som si za cieľ dokončiť tento príspevok než odídem do práce.

Keď som prvýkrát videla fotky galettiek, plná predpojatí som nad nimi ohŕňala nos. Nevyzerali nijako vábne, pripomínali mi nejakú sladkú pizzu…Teraz nad sebou len krútim hlavou. Základom koláča je cesto, v ktorom je hojná dávna masla, takže po upečení mi celkom pripomínal nejaké sušienkoidné niečo. Je krehké, s neutrálnou chuťou a trochu chrumkavé. Presne také ako má byť, aby vynikla chuť ovocnej náplne. Ja som galettku naplnila aj marcipánom, ktorý sa perfektne dopĺňal s kyslejšími slivkami. POCHÚŤKA! Inak spomínala som, že je to na zaplakanie jednoduché?

Slivkono- marcipánová galettka

14

Najprv vypracujeme cesto, preosejeme múku s na jemno posekanými mandľami a práškovým cukrom. Pridáme trošku soli. Do suchých prísad vhodíme žĺtok, 2 polievkové lyžice studenej vody a na kocky pokrájané studené maslo. Ja som do cesta pridala aj pár rozdrvených semienok kardamónu, skvele sa dopĺňa so slivkami, ale nie je to nutnosť. Všetko spolu spojíme a zabalené vo fólií necháme hodinu odpočívať v chladničke.

Slivky umyjeme, vykôstkujeme a zmiešame s 50 g hnedého cukru, škoricou podľa chuti a ja som nastrúhala aj pol oriešku tonka.

Na dosku si dáme papier na pečenie (bez neho to nerobte! inak nepreložíte cesto na plech! Vlastná skúsenosť:) poprášime múkou a vyvaľkáme cesto. Do stredu postrúhame marcipán a poukladáme slivky. Okraje trochu stočíme alebo jednoducho preložíme, aby ovocie nepovypadávalo. Pečieme pri 200ºC, 20-25 min.

IMG_5699

IMG_5706

IMG_5707

IMG_5715

IMG_5718

2

3

7

10

5

12

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *