Škoricovo-kardamonová harmonika s hnedým maslom

Keď vytváram nový post na blog, od samotnej prípravy až po uverejnenie, vstupujú do procesu premenné, ktoré nie sú na prvý pohľad uvedomované. Popri vybratiu receptu, zaobstaraniu surovín, pečeniu, foteniu a úpravy fotiek, vstupuje do tohto procesu všednosť dňa,  rôzne pocity, situácie a myšlienky, ktoré ma sprevádzajú a ktoré spoluvytvárajú atmosféru nového príbehu. Je to ako taká mozaika, kde samostatné časti začínajú dávať zmysel až keď sa spoja v celok.

To, čo sprevádzalo moje posledné dni, je uvedomenie si toho, čo je neustále prítomné v našich životoch a o čom som, ja osobne, premýšľala doteraz len veľmi okrajovo. Očakávania. Slovo, ktoré primárne nevzbudzuje nejaké negatívne pocity alebo myšlienky. Sú v každom z nás. Vytvárame si očakávania o tom, ako efektívni musíme byť v práci,  ako rozumne vyriešiť problém, očakávame, že za svoje úsilie a snahu budeme dostatočne odmenení, vkladáme prílišné očakávania do druhých ľudí, očakávame, že život je spravodlivý, že zmeníme veci, ktoré zmeniť nedokážeme. A takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho. No sama seba sa pýtam, čo nám to prinesie?

V posledných dňoch som si začala uvedomovať, ako negatívne tieto subjektívno iracionálne predstavy  na mňa pôsobia. Vo svojej hlave plnej bujnej fantázie si vytváram obrazy o niečom, čo by malo nejako byť a keď realita nezodpovedá týmto očakávaniam, strácam kontrolu nad svojim zdravým úsudkom. Premôžu ma emócie, a tie vedia byť o to vyhrotenejšie, lebo do nich vstupuje (ako mi bolo povedané) taliansky temperament.

Nedávam si novoročné predsavzatia. No je tu jedna vec, o ktorú  sa, síce chaoticky, ale predsa len snažím. A tou je sebarozvoj. (Je to totálne klišé slovo, viem, nenapadá ma však exaktnejší výraz). Ukrýva v sebe bezhraničnú variabilitu významov a chápaní. A ja si tento svoj okruh neustále rozširujem. Význam, o ktorý by som ho chcela dnes doplniť, je schopnosť povzniesť sa nad svoje bežné chápanie udalostí a pristupovať k nim viac otvorene. Vedieť si aspoň na chvíľu vyprázdniť hlavu a prijať to, čo mi život ponúka a vidieť to, čo bežne prehliadam.  Ako to už v živote býva, je to séria vzletov a pádov. Teória je ľahká. Ale viete čo? Už aj samotné pomenovanie a upratanie si myšlienok je krokom vpred.

Urobiť tento koláč, bolo spontánne rozhodnutie, bez jasných predstáv o tom, čo a ako ďalej. Jednoducho som nechala plynúť sled krokov a výsledok ma úplne dostal. Jednak tým, že všetko vyšlo hneď na prvýkrát a potom tým, ako chutil! Kysnuté ľahké nadýchané cesto a chuťovo vyvážená sladko korenistá náplň, ktorá utvára jeho chuť. Je to zatiaľ najlepšia raňajková vec, akú som kedy jedla! A podľa spokojne mlaskajúcich tvári mojich blízkych, ktorí niečo ako milosrdnú lož nevedia uhrať, som presvedčená o tom, že bude chutiť aj vám!

Škoricovo-kardamonová harmonika s hnedým maslom
  • 25 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1/2 čl mletého kardamónu
  • 50 g trstinového cukru
  • 65 g masla
  • 25 g kokosového oleja
  • 1/2 čl soli
  • 360 g hladkej múky
  • 60 g špaldovej hladkej múky
Plnka:
  • 120 g masla
  • škorica poľa chuti
  • 50 g kokosového cukru
  • 40 g trstinového cukru

Zahrejeme si mlieko s kardamónom a zalejeme droždie s cukrom. Necháme na teplom mieste. Do kvásku pridáme múku, soľ a rozpustené maslo s kokosovým olejom. Cesto miesime aspoň 10 min. Ja som používam ručný šľahať s metličkami na cesto.  Na teplom mieste ho necháme kysnúť.

Medzi tým zahrievame maslo, pokým nezmení farbu na slabo hnedú a nezačne voňať po orieškoch. Prelejeme cez sitko a necháme na chladnom mieste, nech trochu stuhne. Potom ho vyšľaháme so škoricou a cukrom ( nie úplne do peny).

Vykysnuté cesto ešte raz premiesime a vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske na obdĺžnik. Nožíkom naznačíme vodorovné a zvislé rezy, v závislosti od veľkosti formy, v ktorej budeme harmoniku piecť.  Cesto potrieme maslovou zmesou a narežeme. Formu vystelieme papierom na pečenie a jednotlivé štvorce (alebo obdĺžniky, ako sa vám podarí) ukladáme vedľa seba a mierne ich pritláčame k sebe.

Pečieme pri 180°C do zhnednutia. Pri kysnutých koláčoch dávam do trúby, na dno, pekáč s vodou, kvôli vlhkosti.

Dobrú chuť!

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *