Raňajková brioška

V poslednej dobe sa neustále hovorí o zdravom životnom štýle, o rôznych druhoch -iánoch, o tom, čo je dobré jesť, čo nie, ako veľmi cukor škodí a mohla by som pokračovať ešte dlho. Hoci, keď tak nad tým uvažujem, až tak dlho nie, lebo nič o tom neviem:). Asi ma budete teraz pokladať za čudáka, ale ja sa oblúkom vyhýbam takýmto článkom. Jem jednoducho to, čo mi chutí! Niekedy zdravšie, inokedy nie. A rozhodne nehodlám vymeniť poctivé koláče za raw verziu. Nie preto, že by som ich odmietala zo zásady, ale preto, že mi neprinášajú žiadne potešenie. Nezavrhujem ich, ale ak by som mala na výber medzi  ním a punčovým rezom, zoberiem punčák :)!

Podobné je to aj s raňajkami. Na internete je kopa receptov o power bombách na začiatok dňa. (Ani tie nečítam.) Hoc zmysel to má. Ja si nanajvýš dám na raňajky müsli a som hrdá, ako to len o seba dbám. Zrejme je vo mne hlboko zakorenená tradícia mať ráno pečivo s niečím… Napríklad naše rožky. Tie v Nemecku  nemajú a chýba mi to. Alebo sladké pečivo. Minule som nakráčala do pekárne, a pozerám sa po niečom, čo by pripomínalo naše sladké rožky alebo vianočku. Našla som také bochníčky s hrozienkami. Kus za 80 centov! To si robíte srandu!

A tým sa opäť dostávam k tomu, čo som písala pred pár dňami. O sebestačnosti a nezávislosti od sortimentu v obchode. Začala som hľadať recepty na sladké pečivo. A opäť raz som zašla k Francúzom :). Tento recept mám z blogu Aurelie Bastian, Francúzsky žijúcej v Nemecku. A hoc ja šikovná, nikdy pred tým som s kysnutým cestom nerobila. Čuduj sa svete, vydarilo sa! Môj prvý pokus pred pár dňami nebol síce pekárenským zázrakom. Myslela som, že na ceste som pokazila všetko, čo sa dalo. Zas to moje chronické nedržanie sa receptov a myšlienka, že ho  vyhodím. Ale zvedavosť bola silnejšia. Môj prvý bochník sme zjedli v priebehu troch dní :)! A skvelé na tejto brioške je, že sa dá jesť ako na sladko, tak napr. aj so salámou. Že je to čudné? Vyskúšajte!

IMG_3683

IMG_3685

Raňajková brioška
  •  500 g múky ( polohrubej, tu v Nemecku je to typ 405)
  • 60 g jemného kr. cukru
  • 60 g rozpusteného masla, izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1/2 lyžičky soli
  • kocku droždia

Najprv som si urobila kvások – mlieko, droždie a lyžicu cukru. Nechala vykysnúť. Medzi tým som si prichystala sypké suroviny – múku, soľ, zbytok cukru a premiešala. Do tejto zmesy pridala kvások, maslo, vajíčko a vypracovala cesto. Nerobila som to ručne, ale za pomoci nadstavcov na miesenie cesta na ručnom robote. Miesila som asi 5-10 min. Na teplom mieste necháme cesto ešte vykysnúť a potom ho ešte 5-10 min. miesime. Formu som vymazala maslom a cesto rozdelila na 5 bochníčkov, ktoré som naskladala vedľa seba.

IMG_3667

Cesto počas pečenia veľmi nakysne, preto je dôležité ho nejako vhodne usporiadať do formy, v opačnom prípade by z neho bola neforemná buchta ( hoc jedlá, tak skončil môj prvý pokus:)). Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 200°C asi 30 min. Na spodok rúry dáme pekáč s dostatočným množstvom vody, kvôli vlhkosti, aby nebola brioška suchá.

IMG_3746

IMG_3756

IMG_3769

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *