Madeleines

Je slnečný podvečer, konečne som si po siahodlhom dni v práci, rýchlom nákupe, varení obeda a pečení niečoho sladkého na nadchádzajúce dni sadla k počítaču :). V kuchyni pri otvorenom okne, posledné lúče slnka mi ešte stále pália tvár. Moja najobľúbenejšia hudba – podvečerný spev vtákov.

Poetický čas, presne stvorený na vyprávanie o mojej novo objavenej láske, zvanej Madeleines- madlenky. Už len ten samotný názov vo mne evokuje niečo upokojujúce, čarovné, rozkošné a lahodné. Viete čo? Presne také aj sú. Malé pokladíky, ktoré zjete na dva hryzy. Ľahké ako obláčik.

Madeleines sú tradičným francúzskym pečivom. Ich história siaha až k samotným kráľom. Zdroje uvádzajú, že boli pomenované podľa cukrárky Madeleine Paulmier. Varila pre Stanislawa Leszczyńskeho, ktorého zať, Ludvík XV ich po nej pomenoval. Ludvíkova mama ich zakrátko predstavila na dvore vo Versailles a zamilovalo si ich celé Francúzsko, písal sa rok 1755. Marcel Proust o nich povedal, že sú to ,,malé koláčiky v tvare mušle, tak zmyselné pod zbožnosťou ich strohej nazberkanosti“. Nech už to Proust myslel akokoľvek, zrejme mu chutili :).

Keď som ich robila prvýkrát, doniesla som ochutnávku aj do práce. Zjedli sa v priebehu chvíle a spríjemnili nám inak náročný deň. Celkom dobrý úspech mali aj na TEDx Salón Trenčín. Tých pár kúskov, čo zostali sme s chuťou zjedli doma,  ďalší deň pri káve :).

Madeleines

IMG_5108

Maslo necháme rozpustiť a chvíľu odstáť. Medzitým si vymiešame vajíčka  spolu s cukrom a medom do peny ( používam hnedý cukor). V druhej miske  zmiešame sypké prísady, múku, na jemno posekané mandle, prášok do pečiva a štipku soli. Postupne pridávame k vajíčkam múčnu zmes na striedačku s rozpusteným maslom. Všetko spolu dobre  premiešame.

Skvelé na tomto recepte je, že si ho môžete dotvoriť podľa seba. Na dochutenie môžete pridať napr. ružovú vodu, posekanú kandizovanú kôru z pomaranča a pomarančový likér alebo nastrúhaný tonka oriešok a mandľovú esenciu. Fantázie sa medze nekladú…

Trúbu zahrejeme na 180ºC, na spodok dáme pekáč s dostatočným množstvom vody, kvôli vlhkosti. Plech na madlenky si vymažeme maslom. Pozor! Neplníme ho cestom až úplne k okraju, lebo budú narastať a pečieme 12-15 min. Mlsanie môže začať :):):).

IMG_5061

IMG_5064

IMG_5150

IMG_5093

IMG_5118

IMG_5140

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *