Kakaové rezy so slivkovým lekvárom

Sú momenty kedy mám chuť na niečo tradičné, niečo, čo sme v rôznych obmenách mlsali ako malé. Na koláčoch z plechu je niečo ukľudňujúce. Už len ten samotný prvok množstva…mám rada dni, keď viem, že je doma niečo napečené:)

Tento koláč som objavila v babkinej kuchárskej knihe a zaujalo ma to, že je to recept ešte od jej maminy, mojej prababky. Keď som si prečítala zloženie, rozpamätala som sa, že presne tento robievala vždy babkina sestra, keď sme za ňou chodievali na návštevu. Zbožňovala som ho!

Tak som sa s veľkou vervou pustila do jeho pečenia. A výsledok? Nebol taký, aký si ho pamätám (hoci sa samozrejme zjedol celý)! Čo som urobila zle?  Keďže som bola plná odhodlania, po pár dňoch som sa pustila do jeho pečenia opäť a zistila som niekoľko poznatkov:

  • je lepšie nenašľahať bielka do úplne tuhej konzistencie, ak by sa vytvorila obria pusinka na vrchu koláča, nebolo by to síce nič tragické, ale neurobí to pre chuť koláča nič. Je lepšie keď sa bielka s cukrom vyšľahajú iba do polo-tuha.
  •  kvalita slivkových povidiel je rozhodujúca. Skúsila som preto našu slovenskú značku, nie reťazcovú, a na výsledku sa to podpísalo.
Kakaové rezy so slivkovým lekvárom
  • 150 g cukru
  • 2 pl trstinovej melasy
  • 2 vajíčka
  • 100 g masla
  • 3 čl kakaa
  • 380 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/4 l mlieka
  • slivkový lekvár alebo povidlá
  • 100 g kr. cukru (na vyšľahanie bielkov)
Poleva
  • 30 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 pl kakaa
  • 1 pl vody

Na koláč si vyšľaháme žĺtka s maslom a cukrom a melasou, pridáme kakao. Preosejeme si múku s práškom do pečiva a pripravíme mlieko. Do maslovej zmesi postupne pridávame múku a mlieko. Cesto bude mať lepivú konzistenciu. Rovnomerne ho rozotrieme na klasický plech ( aj máte malé štvorcové 21×21 je táto dávka na 4 plechy). Pečieme pri 180ºC, približne 20-25 min.

Medzitým si prihrejeme slivkový lekvár- asi 4 polievkové lyžice s vodou tak, aby mal lekvár tekutejšiu konzistenciu ( asi 5-6 pl).

Bielka si vyšľaháme s 100 g kr. cukru do polo-tuha. Keď vidíte, že sa v zmesi robia vlnky, je to v poriadku. Netreba to šľahať do tuha ako pri pusinkách.

Keď je koláč hotový, ešte za horúca ho natrieme teplým slivkovým lekvárom a navrch natrieme bielkovú zmes. Pečieme ďalších 10 min.

Ešte teplý koláč pokvapkáme kakaovou polevou ( všetky vyššie uvedené suroviny, iba zahrejeme v kastróly, kým sa rozpustia a spoja).

Dobrú chuť:)

1

2

5

6

3

7

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *