Jablkovo- škoricová torta

Jablkové koláče patria medzi moje najobľúbenejšie a nenechám si ujsť príležitosť, aby som neustále skúšala nové recepty.  Tento je z knihy mojej obľúbenej bloggerky Lindy Lomelino a je jednoducho jedinečný. Preto bez zbytočných rečí, prejdem hneď k jadru veci.

IMG_5222

Jablkovo- škoricová torta

Korpus
  • 150 g masla
  • 3 veľké vajíčka
  • 240 g cukru ( môžete použiť obľúbenú zmes, ja som dala hnedý cukor a cukor demerera)
  • 1 pl vanilkového extraktu
  • 180 g polohrubej múky
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 1-2 čl mletej škorice
  • 150 g jablkového pyré
  • 250 g ( 2 ks) nastrúhaných jabĺk

Maslo necháme roztopiť. Vajíčka, cukor a vanilkový extrakt vymiešame do peny. Pridáme vychľadnuté maslo a ďalej šľaháme. V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu. Túto múčnu zmes pomaly pridávame k vyšľahaným vajíčkam. Nakoniec pridáme jablkové pyré a nastrúhané jablká. Pečieme v tortovej forme, 45-50 min pri 175º.

IMG_5269

Kompót
  • 300 g jabĺk nakrájaných na kocky
  • 75 ml vody
  • 30 g cukru + balíček vanilkového cukru

Suroviny spolu zahrievame na miernom ohni. Kompót necháme cez noc uležať.

IMG_4999

 

Plnka
  • 200 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 75 ml smotany
  • škorica, podľa chuti

Maslo pomaly zahrievame, až pokým nezíska mierne zlato- hnedý nádych. Ešte teplé maslo môžeme zcediť cez kávový filter, kvôli odstráneniu hnedých čiastočiek. Necháme vychladnúť v chladničke, pokým trochu neztuhne. Potom ho vyšľaháme a pridáme ostatné suroviny.

IMG_5186

Vychľadnutý korpus prekrojíme a plníme jablkovým kompótom ( ja som ho prekrojila na tri časti, ale myslím si, že keď z neho urobíte iba dve polovice, stačí to, lebo kompót dodáva dosť vlhkosti). Na vrch do potierame plnkou.

IMG_5143

 

IMG_4948

 

IMG_5253

 

IMG_5358

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *