Alfajores

Keď sme raz so sestrou pozerali v telke jeden z našich obľúbených programov, kde redaktor navštevuje rôzne miesta na svete a zoznamuje sa s ich najlahodnejšími jedlami ( Dreamjob!), ako najlepšiu sladkosť z Argentíny predstavil Alfajores. Dve sušienky spojené s Dulche de leche. Nezdalo sa mi to zložité na prípravu a keďže som človek veľmi zvedavý, musela som to vyskúšať.

Pôvodný recept sa do Latinskej Ameriky dostal zo Španielska (korene siahajú dokonca až k Arabom), kde je to tradičným vianočným pečivom. Príprava je trochu odlišná, obsahuje mandle, korenie a med. V súčasnosti existuje mnoho rôznych variant tejto sladkosti, ale tá najlepšia (ako to uvádzajú rôzne zdroje) je tá, kde sa do cesta pridáva kukuričný škrob.

Samotná sušienka nie je ničím výnimočná, je krehká, ale nie lámavá a priam sa rozplýva na jazyku (vďaka štedrej dávke škrobu), ale chuťovo nijako neohúri. Pri príprave som nebola o tejto sladkosti veru moc presvedčená, povedzme si na rovinu, je mnoho iných sušienok, ktoré vyzerajú omnoho lákavejšie. Ale keď som sa do nej zahryzla……..bolo mi všetko jasné……….Rozplývajúce sa nebo v karameli s kokosovým zakončením….PÔŽITOK

_-2

Alfajores
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • 15 ml brandy
  • citrónová kôra
  • vanilkový extrakt
  • 125 g hladkej múky
  • 165 g kukuričného škrobu
  • 5 g prášku na pečenie
  • 1 g sódy bikarbóny
  • 3 g soli
  • 80 g kokosového cukru
  • 140 g masla
  • 2 žĺtka
  • strúhaný kokos

Konzervu so salkom necháme aspoň dve hodiny variť vo vriacej vode.

Brandy, vanilkový extrakt a kôru z citróna spolu premiešame. Múku, kukuričný škrob, soľ, prášok do pečiva a sódu spolu zmiešame. Cukor, maslo, žĺtka vymiešame, pridáme zmes s brandy a nakoniec múčnu zmes. Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme aspoň dve hodiny v chladničke.

Cesto vyvaľkáme asi na 5 mm plát a vykrajujeme najlepšie kruhy alebo kvety.

Pečieme pri 180°C ca 10min.

Vychladnuté sušienky spájame skaramelizovaným salkom a obaľujeme v kokose.

Nehanebné mlsanie:)

_

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *